Ze werden begin juli aangekondigd en zijn nu al gesignaleerd in de wijk Stadshagen: de ondergrondse vuilcontainer. Langs de Frankhuizerallee en de zijstraten staan de gezamenlijke containers al klaar voor gebruik, waardoor de grijze container met restafval in de toekomst vervalt. Deze moet dan worden gebruikt voor de inzameling van plastic. Lezers van deze website waren bepaald niet enthousiast van het plan: slechts 32 procent was er blij mee.
Faciliteren van afvalscheiding
Plastic verpakkingsmateriaal wordt na het invoeren van ‘omgekeerd inzamelen’ aan huis opgehaald, net als oud papier en karton en groente-, fruit-, en tuinmateriaal. Door deze grondstoffen aan huis op te halen, worden inwoners gefaciliteerd in het inzamelen van herbruikbare materialen. Op restafval, dat niet herbruikbaar is, biedt de gemeente een lagere service. Inwoners moeten dit weg brengen naar ondergrondse containers.
Een eerder plan van de gemeente om meer afval te scheiden, leidde in 2011 tot veel ophef op deze website en werd uiteindelijk niet uitgevoerd. Het plan was toen om een extra container voor plastic afval in te voeren, wat zou betekenen dat er bij ieder huis vier containers zouden komen te staan.
Eind 2016 in heel Zwolle
Nog in 2012 wordt een groot deel van Stadshagen voorzien van extra ondergrondse containers voor restafval. De ondergrondse containers worden geplaatst op logische plekken, zoals langs routes waar men de buurt verlaat. Er komt één ondergrondse container voor ongeveer 100 woningen. Uiteindelijk zal in 2016 ‘omgekeerd inzamelen’ in heel Zwolle zijn ingevoerd. In de Veerallee en Dieze (Hogenkamp) is het systeem na de tweejarige proef voortgezet en wordt dus al ‘omgekeerd ingezameld’.