Het omgekeerd afval leidt tot het meer scheiden van afval in Stadshagen. Dat blijkt uit een peiling onder de lezers van StadshagenNieuws. 53 procent van de lezers geeft aan door het omgekeerd inzamelen nu plastic te scheiden. Toch geeft een aanzienlijk deel (31 procent) aan al zijn afval bij elkaar te gooien en dit te kwijten in de ondergrondse container. In de reacties op de ervaringen van het ondergronds inzamelen kwamen veel klachten binnen. Onder meer overvolle containers en verre loopafstanden worden daarbij genoemd.
Stadshagen scheidt meer, maar met moeite
Het omgekeerd inzamelen is sinds enkele weken in een groot deel van Stadshagen de standaard geworden. De nieuwe manier van inzamelen dwingt de Stadshagenaar nu meer te gaan scheiden: plastic in de zwarte container, GFT in de groene en het restafval in de ondergrondse container. Een groot deel zegt nu plastic te scheiden (53 procent), maar een aanzienlijk deel (31 procent) zegt alles op een hoop te gooien en een aanvullend (16 procent) deel lukt het niet de discipline op te brengen het afval te scheiden. Aan de peiling deden 321 lezers mee.
Volle en verre containers
In de reacties en op Twitter zijn veel klachten te lezen over de nieuwe vorm van inzamelen. Met name de met regelmaat volle containers irriteren welwillende Stadshagenaren die met zakken vol afval naar het afvalpunt lopen en weer met de zakken terug moeten. Anderen klagen over flinke afstanden die men moet afleggen om bij een container te komen, soms meer dan vijf minuten lopen.
Het ondergrondse inzamelen kwam in plaats van een eerder ambitieus plan van de gemeente Zwolle om plastic in te zamelen. Zo stelde de lokale overheid voor om een vierde container te stallen in de Stadshagense tuintjes, hetgeen tot felle protesten leidde.
Door de ondergrondse container...
- Ben ik bewust plastic gaan scheiden (53%, 169 stemmen)
- Gooi ik alles ondergronds, teveel moeite (31%, 101 stemmen)
- Probeer ik te scheiden, maar het wordt niets (16%, 51 stemmen)