Het roer moet om wat betreft de woningbouwontwikkeling van de komende 10 jaar in Stadshagen. Dat is de conclusie van het rapport van de gemeente: ‘Stedelijke programma’s in Zwolle, naar een nieuwe werkelijkheid’. Er zijn in Stadshagen teveel woningen gepland. Van de geplande 4700 woningen voor de komende 10 jaar is er volgens het rapport maar vraag naar 2000 woningen. Dit betekent een aanpassing van het programma: 600 minder appartementen, 500 minder dure woningen, meer huurwoningen en inzetten op verdunning met meer ruimte in en om het huis.
Aanpassing aan de markt
Dat de plannen moeten worden bijgesteld voor de ontwikkeling van Stadshagen was wel duidelijk. De crisis is vooral in de vinexwijk van Zwolle goed zichtbaar. De ontwikkeling van de woningbouw is bijna tot stilstand gekomen. Mondjesmaat worden er nog woningen gebouwd in de wijk. De plannen voor de ontwikkeling van de wijk is gemaakt in de hoogtijdagen van de markt. Iets wat niet meer aansluit bij de huidige vraag. De gemeente heeft daarom een rapport opgesteld met daarin een wijzing van het programma voor de komende 10 jaar. Deze aanpassing betekent een grote financiele tegenvaller voor de gemeente Zwolle. In het rapport worden verschillende varianten uitgewerkt voor een aanpassing van het woningbouwprogramma. De gemeenteraad zal hier op 10 december over vergaderen.
Weinig vraag naar appartementen
De vraag naar appartementen in Stadshagen is nagenoeg opgedroogd. In de planning voor de komende 10 jaar staan er teveel appartementen. De verwachting is dat de vraag naar appartementen alleen nog perspectief heeft bij het winkelcentrum van Stadshagen en het brughoofd van de Twistvlietbrug. Dat is een vraag naar ongeveer 100 appartementen. Voorgesteld wordt 600 appartementen te schrappen uit de planning.
Minder dure woningen
De afgelopen periode zijn er veel geplande dure woningen niet gebouwd. Als gevolg daarvan zijn veel geplande dure woningen naar de komende 10 jaar verschoven. Het is niet realistisch te stellen dat deze aantallen gebouwd gaan worden. Daarom wordt voorgesteld 500 dure woningen te schrappen. De vrijgekomen grond door deze afboeking kan ingezet worden voor verdunning: meer ruimte om het huis. Dit betekent concreet dat de vrijgekomen grond (voor een zeer lage prijs) toegevoegd kan worden uit te geven kavels. Daarmee wordt ook meteen meer kwaliteit aan de woonomgeving gegeven.
Meer vraaggestuurd bouwen
De nieuwe denklijn van de gemeente luidt: van programmeren naar faciliteren. Daarmee willen zij inzetten op meer vraaggestuurd ontwikkelen. Er moet flexibeler ingesprongen worden op de veranderende vraag van consumenten. Daarbij kijken zij meer naar kwaliteiten dan naar kwantiteiten.