Wat begon met een oproep ‘Wijk zoekt boer’ in juni 2013 is nu de vraag ‘Wijkboerderij zoekt (interim)bestuur’. Na de oproep van de gemeente in het kader ‘jij bent aan de buurt’ zijn sinds juli 2013 vele wijkbewoners in werkgroepen aan de slag gegaan om samen een plan te maken voor de wijkboerderij Stadshagen. De plannen en het ontwerp krijgen steeds meer vorm en er komt een volgende fase. De wijkboerderij zoekt een driekoppig bestuur.
De wensen voor de wijkboerderij
De wensen van de wijkbewoners zijn duidelijk, de lat lag hoog. Niet ‘zo maar een standaard wijkboerderij’ voor jonge kinderen. Behalve een boerderij gericht op dierenwelzijn, moet de boerderij vooral een plek zijn waar iedereen zich thuis voelt. Een plek waar jong en oud, vitaal en minder vitaal. Bewoners die midden in de samenleving staan, maar ook mensen die eenzaam zijn of om andere redenen moeite hebben om ‘mee te doen’ elkaar kunnen ontmoeten. Ook moet er volop avontuurlijk gespeeld kunnen worden door kinderen van uiteenlopende leeftijden. Veel aandacht voor (vergeten) groente en alles wat groeit en bloeit. Daarnaast ook opvallend veel aandacht voor duurzaamheid. Een pleisterplaats waar iedereen zich thuis voelt.
De volgende fase
De wijkboerderij komt in een volgende fase. Er wordt op dit moment aan drie verschillende modellen getekend en gerekend. Alle issues die betrekking hebben op de bouw worden uitgewerkt in een projectplan. Ook wordt gekeken naar de juridische consequenties die nog verder uitgewerkt moeten worden. Dit betekent dat er op basis van de modellen straks besluiten moeten worden genomen en de wijkbewoners ook verplichtingen aangaan. Hoogste tijd voor een bestuur. Om diverse redenen is gekozen voor de vorm van een stichting. In de ontwikkel- en bouwperiode is sprake van een 3-koppig dagelijks bestuur bestaande uit voorzitter, secretaris, penningmeester/controler.
Het (interim)bestuur)
Als de boerderij gereed is en alle bouwzaken zijn afgerond, hebben de leden van het dagelijks bestuur de mogelijkheid om hun termijn te beëindigen. Het gehele jaar 2015 zal in ieder geval in het teken staan van de bouwvoorbereiding en de bouw. Ook is nog regelmatig overleg met de gemeente (voornamelijk overdag) noodzakelijk. De gemeente heeft in het kader van burgerproductiekracht het proces losgelaten en legt de verantwoordelijkheid bij de bewoners. Er is geen blauwdruk voor een goede procesgang. De gemeente staat open voor alternatieve voorstellen die ten goede komen aan de exploitatie.
Voorzitter
- Projectleider met bewezen kennis van het ontwikkel- en bouwproces en in staat is om het proces richting gemeente vorm te geven;
- Projectleider met voldoende materiaalkennis en detaillering om ook de bijkomende kosten in de exploitatie te kunnen overzien. Goedkoop is duurkoop.
- Projectleider met voldoende kennis van zaken en risico’s om de diverse contracten samen met een jurist vorm te geven;
- Projectleider met voldoende kennis van zaken om het bouwteam (architect, aannemer, adviseur) aan te sturen;
- Naast het aansturen van het project wordt ook gevraagd om de kosten te verlagen door partijen
- Voldoende tijd. Naar verwachting zal dit proces de komende periode gemiddeld 3 dagdelen per week kosten. Dit staat los van de eventuele tijd om actief over het project te communiceren (zowel intern als extern).
Secretaris
- Verbinder die zich herkent in de visie van een pleisterplaats;
- Verbinder met oog voor de kansen die de wijkboerderij aan de wijk kan bieden en hierdoor ook met een schuin oog vooruit kijkt naar de exploitatie;
- Verbinder die haar/zijn netwerk wil inzetten om de kansen om te zetten in concrete acties;
- Verder is het prettig als je overdag tijd vrij kunt maken en weet “hoe de hazen lopen” bij de gemeente.
Penningmeester/controler
- Persoonlijkheid met financiële achtergrond en goede communicatieve vaardigheden
- Opgeruimde persoon die overzicht heeft over de te betalen facturen in relatie tot de bouwwerkzaamheden. Dan wel iemand die goed in staat is om een projectadministratie op te zetten;
- Vrolijke persoonlijkheid die denkt in kansen voor de exploitatie, met in het achterhoofd de visie van een pleisterplaats;
- Financieel talent die mee kan praten met de financiële vastgoedrekenaars bij de gemeente;
- Persoon waarbij je met een goed gevoel je geld aan geeft, met het oog op sponsoring;
- Verder is het prettig als je overdag tijd vrij kunt maken en weet “hoe de hazen lopen” bij de gemeente.
Zie jij jezelf als voorzitter, secretaris of penningmeester of wil je actief zijn in de bouw- en exploitatie werkgroep, stuur uiterlijk 4 december een mail met je belangrijke gegevens en om welke functie het gaat naar wijkboerderij@stadshagentotaal.nl. Onze volgende vergadering is gepland op 10 december. Het streven is om met een Dagelijks Bestuur het jaar 2015 te starten.