Studenten dragen bij aan fietsvrij winkelcentrum

Donderdag 21 mei eindigde een bijzondere samenwerking tussen de winkeliers van Stadshagen en de onderwijsinstellingen Landstede en Deltion. In de weken na Pasen werkten de studenten van de opleiding Handhaving, Toezicht en Veiligheid mee aan de campagne voor een fietsvrij winkelcentrum. Hun taak was het aanspreken van mensen die op de stoep en in de winkelstraat fietsen en mensen die hun fiets voor winkels parkeren.

Uit onderzoek bleek meermaals dat bezoekers van het winkelcentrum te weinig beleving en gezelligheid in het winkelcentrum ervoeren en dat de in het winkelcentrum geparkeerde fietsen als hinderlijk werden ervaren. Dit was reden voor het winkelcentrum, de wijkstichting en de gemeente om een plan voor sfeerverbeteringen op te stellen. Begin dit jaar werden daarom meer bankjes, meer groen en meer fietsenstallingen gerealiseerd.

Meteen daarna werd het weren van fietsen aangepakt met onder andere borden, zadelhoesjes, de studenten en online. De campagne werd ook op Facebook gepubliceerd. Dit leverde overwegend positieve reacties op en bewustwording bij de bezoekers. Het was leuk om te zien dat men ook met elkaar in dialoog ging.

De rol van de studenten in deze campagne lag op het gebied van persoonlijk contact met bezoekers. Jeroen Nagelmaeker (voorzitter winkeliersvereniging): “Zij spreken in de winkelstraat fietsende bezoekers aan en leggen op vriendelijke wijze uit wat de bedoeling van de campagne is en waar de fiets geparkeerd mag worden.”

Veiliger
De studenten blikken terug op een leerzame periode. Leroy: “De reacties van bezoekers waren wisselend, maar overwegend positief. Vaak was het alleen maar dat mensen zich bewust moesten worden”. Vooral ouderen en mindervaliden waren enorm blij met de uitstraling en het werk van de studenten. Mike voegt toe: “Ze spraken ons aan dat ze zo veel beter door het winkelcentrum konden navigeren en ze voelden zich veiliger.”

Henriëtte Moorman (docent Deltion) voegt toe: “Dit was een mooie leerperiode voor de studenten. Als bezoekers niet wilden meewerken, moesten studenten dit incasseren en zich niet uit het veld laten slaan. Vriendelijk contact maken en in gesprek blijven, niet bang zijn. Natuurlijk zijn er uitzonderingssituaties zoals mensen die slecht ter been zijn. In dergelijke gevallen moesten studenten leren inschatten of het zin heeft om deze bezoekers aan te spreken.”

Suggesties
De studenten pikten ook suggesties op van bezoekers die werden doorgespeeld naar de winkeliers. Nagelmaeker: “We nemen alle suggesties mee in onze evaluatie. Een paar van de suggesties zijn meteen of worden op korte termijn uitgevoerd. Zo wordt binnenkort aan de zijde Belvédèrelaan nog een extra winkelwagenvang naast de fietsenstalling geplaatst.”

Nagelmaeker is tevreden over de samenwerking en heeft bewondering voor de studenten. “De studenten hadden geen gemakkelijke opgave om de soms onwelwillende mensen te woord te staan, maar hebben dit steeds weer goed opgelost. En het resultaat mag er zijn, het aantal fietsers en verkeerd geparkeerde fietsen is mede dankzij de studenten enorm teruggedrongen. Met name het knelpunt rondom de roltrap; daar is het nu veel ruimtelijker en de winkels beter toegankelijk. We verwachten wel dat we een dergelijke campagne nog een aantal keren moeten herhalen om de tien jaar lang ingesleten gewoontes bij bezoekers af te leren.”

Foto: studenten Leroy en Mike spreken een fietser aan