“Een heel mooi initiatief waarbij de verbindingen duidelijk zichtbaar zijn,” zo beschreef burgemeester Henk Jan Meijer zijn ervaring bij het Verbindingshuis. Het bezoek was onderdeel van het programma waarbij het College van Burgemeester en Wethouders verschillende organisaties in Zwolle bezoekt om nader kennis te maken.
Alexander van de Koevering, directeur bedrijfsmanagement en particulieren Rabobank IJsseldelta, gaf burgemeester Henk Jan Meijer, gemeentescretaris Regina Riemersma en communicatieadviseur Herma Broekhoff een toelichting op de filosofie bij het Verbindingshuis. Van de Koevering: “Wij willen graag een brug slaan tussen klant en proces. Een positief werk en leerklimaat stimuleren. Als Rabobank investeren we bij voorkeur in de regio met lokaal spaargeld. Als bank willen wij het vertrouwen van de klant in de bankwereld herstellen. Dat doen we door te werken met klantgaranties en door te investeren in lokale leefgemeenschappen. Waarbij het Verbindingshuis als proeftuin fungeert. We zijn op dit moment aan het bekijken waar dit concept kan landen en hoe we de succesfactoren kunnen voortzetten.”
Elkaar ontmoeten
Een aantal participanten van het Verbindingshuis presenteerden hun activiteiten. Zo gaf Travers Welzijn een toelichting op de ‘Doe FF iets’, de nieuwe bakfiets met spel en sportelementen die de wijk ter beschikking is gesteld. De weggeefwinkel vertelde over haar werkwijze van het innemen en uitdelen van allerlei spullen aan mensen met een kleine of grote portemonnee. “Arm en rijk ontmoeten elkaar, hieruit ontstaan ook interessante verbindingen,” aldus Erna van der Grift, initiatiefneemster van de Weggeefwinkel. De Stadshoeve showde de maquette van de nog te bouwen wijkboerderij en Martin Hendriksen, voorzitter van de Stadshoeve, vertelde op dit moment bezig te zijn met een actie om elke wijkbewoner vijf euro voor dit project te laten doneren.
Verschillende ondernemers hebben een plek in het pand dat voorheen de Rabobank-IJsseldelta huisvestte. Stéphanie van Dongen van Enjoy my company: “Ik heb me hier echt kunnen ontwikkelen. Het is heel inspirerend om met andere ondernemers en participanten te kunnen brainstormen over verschillende ideeën.” De Zwolse Mediafabriek vertelde iets over het Cultuur Festival Stadshagen van 6 juni jongstleden, want ook daar was het thema ‘Verbinding’: Tussen jong en oud en tussen verschillende culturen.
Kokolo Kids
Sander Taconis gaf een toelichting op zijn werkzaamheden als juridisch adviseur. Juridix geeft gratis advies aan mensen over belasting, bezwaarschriften en andere juridische kwesties. De gasten kregen verder nog een toelichting van Harmen Weijer van Duurzaam doe je zo! over het gebruik van zonnepanelen en het onlangs opgerichte wijkfonds. Bij iedere zonnepaneel die is verkocht, wordt 2 euro in het wijkfonds gestopt. Met dit geld worden andere groene initiatieven gefinancierd en gestimuleerd. Tot slot namen de burgemeester en zijn gevolg nog een kijkje bij Kokolo Kids van Ayse Ekici. Hier waren een aantal jongedames gezellig creatief bezig. Kokolo Kids organiseert op bepaalde woensdagmiddagen creatieve activiteiten voor kinderen van zes tot dertien jaar.
Burgemeester Meijer gaf aan dit een mooie verbinding te vinden: “De afgelopen dagen hebben wij meerdere organisaties bezocht. Het valt ons op dat mensen iedere keer aangeven het heel belangrijk vinden om elkaar echt te ontmoeten. Het mooie bij het Verbindingshuis is ook de gedachte van wederkerigheid.” Mevrouw Riemersma eindigt met de woorden: “Het is heel boeiend om allerlei mensen uit Stadshagen hier bij elkaar te zien. En dat zij elkaar stimuleren en inspireren.”
Foto’s: Yvonne Waslander