Samen met je wijkgenoten zorgen dat het aantal inbraken in je omgeving daalt? Dat kan, blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Tilburg:Â ‘Inbrekers mijden wijken met whatsapp-alarm’, kopt het Algemeen Dagblad. In Tilburg hebben duizenden inwoners zich aangesloten bij een whatsapp-buurtwacht, met als resultaat een halvering van het aantal inbraken. Zou dit ‘afschrikeffect’ van een whatsapp- buurtwacht ook in Stadshagen werken? Â
Afschrikeffect
De afname van het aantal inbraken zit hem met name in het afschrik effect. ,,Inbraken worden vaak gepleegd door lokale inbrekers. Als ze weten dat er een whatsapp-groep actief is, haken ze af. Ook worden buurtbewoners mogelijk alerter en zijn ze eerder geneigd om de politie te bellen als ze iets verdachts zien”, aldus de onderzoeker. ,,Voorwaarde is wel dat er per wijk genoeg mensen meedoen en dat de gemeente de whatsapp-groepen strak coördineert.”
Hoe werkt het?
In Tilburg heeft de gemeente de coördinatie over de whatsappgroep. Zij selecteren en nodigen deelnemers uit. Als iemand iets verdacht signaleert, moet eerst 112 gebeld worden. Daarna stuurt de persoon een beschrijving van de verdachte situatie aan de whatsapp-groep. Op deze berichten kan vervolgens gereageerd worden en worden ook doorgezet naar de politie.
Whatsapp-buurtwacht in Stadshagen? Stadshagennieuws.nl vraagt zich af, zou u zich ook willen aansluiten bij een whatsapp buurtwacht? Laat het ons weten en reageer op onderstaande poll:
Â
Zou u zich aan willen sluiten bij een Whatsapp-buurtwacht in Stadshagen?