Zwolle wil in 2050 een aardgasvrije en energieneutrale gemeente zijn. Dit betekent dat er 1500 woningen per jaar van het gas af moeten. Afgelopen dinsdag werd hierover voor de bewoners van Stadshagen en Westenholte een bijeenkomst gehouden in Het Anker. De 80 aanwezigen werden geïnformeerd over het proces, de mogelijkheden en de consequenties van keuzes die binnenkort gemaakt moeten worden. De gemeente wil hierbij de bewoners de komende tijd steeds betrekken.
Zwolle is momenteel bezig met het opstellen van een Warmtegids, waarin de duurzame alternatieven voor aardgas in beeld worden gebracht. Voor de wijken is verkend welk warmtesysteem het meest kansrijk is. Belangrijkste stap die binnenkort gezet moet worden is de keuze uit drie verschillende warmtesystemen. Het huidige gasnet kan bijvoorbeeld worden omgezet naar groen gas, of woningen worden electrisch verwarmend door het aanbrengen van warmtepompen of er wordt gebruik gemaakt van warmte uit de aarde, de zogeheten geothermie.
In Stadshagen worden woningen sinds 2010 al gasloos opgeleverd. Voor de wijk lijkt overgaan op ‘all electric’ het goedkoopste alternatief. Dit heeft verregaande consequenties, zoals verzwaring van het net in en buitenshuis, veel meer transformatorhuisjes en aanschaf van een dure warmtepomp. Wethouder energietransitie, Monique Schuttenbeld (Groen Links), benadrukte dat niemand gedwongen wordt om voor een alternatief systeem te kiezen. ‘Maar wij hopen mensen te kunnen motiveren voor bepaalde keuzes want besef wel dat de gaskraan echt in 2030 dichtgaat!’