De jonge wijk Stadshagen heeft van zichzelf nog niet zo’n lange geschiedenis. De plek waar de wijk gebouwd is heeft dat zeker wel. De namen in de wijkdelen kennen hun oorsprong in de geschiedenis van de plek; Werkeren, Milligen, Frankhuis en Twistvliet. Op sommige plekken is de geschiedenis nog zichtbaar door de oude bomen in de wijk. Daarnaast komt met de nieuwe tramlijn tussen Zwolle en Kampen, de tram weer terug op deze plek. Door het landschap waar nu de wijk Stadshagen staat, heeft in het begin van de twintigste eeuw de stoomtram van Zwolle naar Blokzijl gelopen. Hoe zag uw wijk er 100 jaar geleden uit?
Op de kaart van 1900 is goed te zien hoe het landschap er 100 jaar geleden heeft uitgezien. Een aantal oorspronkelijke elementen van de oude structuur is in de nieuwe wijk terug te vinden. Zo zijn de mooie oude bomen van de oude Werkerlaan terug te vinden langs de huidige Arkelsteijnstraat, loopt de huidige Werkerlaan op de plek waar vroeger de trambaan naar Blokzijl heeft gelopen, en loopt de Oude Weteringweg nog op zijn oorspronkelijk plaats.
Stoomtram Zwolle-Blokzijl
Vanaf de periode van 1914 tot 1934 heeft er een stoomtram gereden van Zwolle naar Blokzijl. Naar het voorbeeld van de stoomtram tussen Den Haag en Scheveningen werd er in 1881 een comité opgericht om een stoomtram zullen Zwolle-Blokzijl te realiseren met als optie de trambaan door te leggen naar Stavoren. Het duurde tot 1898 tot de plannen waren uitgewerkt en gefinanciert. De trambaan had een afstand van 35 kilometer en liep door het huidige Stadshagen met een halte nabij Frankhuis. Met de komst van de tramlijn tussen Zwolle en Kampen komt de tram weer terug op de grond van het huidge Stadshagen.
Monumentale bomen
De geschiedenis van de plek van de wijk Stadshagen is ook te herkennen in de oude bomen die nog in de nieuwe wijk te vinden zijn. De gemeente Zwolle heeft zeven van hen een monumentale status gegeven en vele andere bomen een status ‘waardevol’. Deze oude bomen staan langs het voormalige Werkerlaan en het tracé van de stoomtram tussen Zwolle-Blokzijl langs de huidge Werkerlaan.
Bronnen: www.zwolle.nl, www.wikipedia.nl, www.henkvanheerde.nl, www.kich.nl