Met de aanleg van De Tippe gaat Zwolle voorzien in een flinke woningbehoefte, maar het zou zomaar eens kunnen zijn dat de gemeente met dit enorme bouwplan niet de laatste hand legt aan Stadshagen. Ook Stadsbroek en IJsselvizier zijn in het zicht van de gemeente om in de toekomst eventueel bebouwd te kunnen worden, alhoewel er ook andere ideeën zijn voor de landschappelijke lappen rond langs de wijk.
Stadsbroek is een groot gebied langs het Zwarte Water, ingeklemd tussen de Milligerplas en de rivier. En IJsselzicht ligt aan de andere kant van Stadshagen, ingeklemd tussen de Zalkerdijk, ‘s Heerenbroek en de Hasselterweg. Twee verschillende stukken grond, maar beide een gebied waarover nu door bewoners, belanghebbenden en andere partijen wordt nagedacht voor toekomstig gebruik.
Agrarisch, oernatuur, recreatie of woningbouw
Er zijn grofweg vier richtingen waar de gemeente aan denkt. De eerste is geen verandering, dus zoals het nu veelal agrarisch wordt gebruikt. De tweede is een oerlandschap, geschikt voor water, klimaat en natuur. De derde zet meer in op recreatie en landelijk wonen, een parkachtige omgeving en de vierde is het volbouwen met woningen.
Toch opgeslokt?
Er is nog helemaal niks beslist, noch is er een voorkeur voor een richting benadrukt de gemeente Zwolle. Maar duidelijk is wel dat de gebieden grote kans maken om te worden opgeslokt door Stadshagen. Er zijn al veel ideeën ingediend, zoals voor sportgebruik, een Stadshagens Bos en projectontwikkelaars hebben ideeën. Zelfs grondeigenaren hebben zich al met interesse gemeld voor kleinschalige ecologische woningbouw. Toch wil de gemeente goed verkennen welke kansen, belangen en wensen er zijn.
Tegelijkertijd is er een grote woningbouwopgave waar Zwolle ook aan hoopt te voldoen. In twee scenario’s bieden IJsselvizier en Stadsbroek in ieder geval ruimte. In drie scenario’s, en zeker die met volle woningbouw, zal de gemeente in gesprek moeten gaan met de gemeente Kampen en Zwartewaterland.
In het voorjaar zal de gemeente naar verwachting met een richting gaan komen voor het toekomstige gebruik van het gebied.