Kinderboekenweek van start, feestelijke opening op Kindcentrum de Boxem

Kinderboekenschrijfster Susan Wallenburg lees voor op de Boxem. Foto: Kindcentrum de Boxem

Woensdag is de Kinderboekenweek feestelijk geopend op vele scholen. Op Kindcentrum de Boxem in Stadshagen kwam kinderboekenschrijfster Susan Wallenburg langs. Ze las natuurlijk voor en gaf workshops aan verschillende groepen.

Het thema van de Kinderboekenweek is dit jaar ‘Lekker eigenwijs’. Kinderboeken zitten immers vol met sterke personages, die laten zien hoe leuk het eigenlijk is om lekker te doen wat je zelf wilt. Op de Boxem kregen allerlei boeken in dat thema een prominente plek op de boekenplanken in de gang. Kinderen mogen een recensie schrijven wanneer zij een boek uit hebben, zodat andere kinderen getipt worden voor een leuk boek. 

Schoolbieb

“Lezen vinden wij heel belangrijk,” vertelt directeur Ellen Schrijver – van Vilsteren. “Met de Kinderboekenweek en de opening van de schoolbieb maken we een mooie start van het schooljaar. Tijdens de hele Kinderboekenweek hebben we veel leesactiviteiten in de klassen. Zo wordt er aan elkaar voorgelezen in de groep en gaan kinderen uit de bovenbouw voorlezen bij de kleuters en de peuters. Daarnaast wordt de nieuwe schoolbibliotheek in deze weken extra goed gebruikt.”

Kinderboekenweekgeschenk

De Kinderboekenweek vindt plaats van 2 t/m 13 oktober. Pieter Koolwijk schreef dit jaar het Kinderboekenweekgeschenk ‘Schatpakkers‘. Hij is bekend van het boek ‘Gozert‘, waarmee hij een Gouden Griffel won in 2021. Het prentenboek van de Kinderboekenweek (‘De vierling op de vensterbank‘) is gemaakt door Noëlle Smit. Zij illustreerde onder andere Prentenboek van het Jaar 2011 ‘Fiet wil rennen‘, Zilveren Penseel-winnaar ‘Vuilnisvarkens Job en Bob‘ en gedichten van Annie M.G. Schmidt.

Groot Zwols Kinderboekenfeest

Tijdens de Kinderboekenweek zijn er veel activiteiten in Zwolle. Bijvoorbeeld op scholen, in boekwinkels en bij alle vestigingen van de Stadkamer. Hoogtepunt is het Groot Zwols Kinderboekenfeest op 13 oktober in Stadkamer Centrum, met allerlei activiteiten voor kinderen van 4 t/m 9 jaar in. De Kinderboekenweek duurt nog t/m 13 oktober.