De oeverzwaluwenwand aan de Milligerplas is beschadigd. Dat meld de Vogelwerkgroep van de KNNV in Zwolle op haar website. Door de golven op de Milligerplas is aan twee uiteinden grond weggeslagen, waardoor er achttien nestgaten niet meer bruikbaar zijn. De vogelwerkgroep wil dat er zo snel mogelijk herstel komt van de wand, omdat de eerste oeverzwaluwen onderweg zijn vanuit Afrika naar Nederland. Nqar verwachting medio april strijken de diertjes weer bij de Milligerplas neer. De vogelwerkgroep heeft de gemeente gevraagd de schade snel te herstellen.
Problemen gesignaleerd tijdens onderhoud
Het verval van de wand kwam aan het licht bij de jaarlijkse schoonmaak van de nestgaten door vrijwilligers van de KNNV-vogelwerkgroep Zwolle en bewoners van Stadshagen. Deze krabben de nestgaten ieder jaar uit en vullen die op met schoon zand. Dat is nodig omdat het oude nestmateriaal rot. Er blijven ook luizen en vlooien in achter. Om dat te vermijden graven oeverzwaluwen in natuurlijke wanden ieder jaar een nieuw en schoon nest. In de betonnen kunstwanden kunnen ze dat niet en de vogels zijn daarom aangewezen op menselijke hulp.
Wand is 2 jaar geleden al gerestaureerd
De betonnen oeverzwaluwenwand in de Milligerplas in de Zwolse wijk Stadshagen is twee jaar geleden hersteld en uitgebreid met zestig nestplaatsen. En dat bleek nodig ook. De wand is in 1999 op verzoek van de Vogelwerkgroep (VWG) van de KNNV Zwolle gebouwd en telde oorspronkelijk met 204 nestopeningen. Daarna is daar niets meer aan gedaan. De nesten raakten in de loop der jaren vervuild en begroeid. Door golfslag werd de grond aan beide zijden van de wand weggeslagen. Daardoor waren 30 nestopeningen niet meer bruikbaar. Het aantal broedgevallen daalde vervolgens van gemiddeld 200 in de beginjaren naar minder dan 60 in 2009.
Het aantal broedparen nam weer snel toe tot 200
Na het herstel en de uitbreiding in 2010 nam het aantal broedparen weer snel toe tot gemiddeld 200 in de jaren 2010 en 2011. Dat wilde vogelwerkgroep graag zo houden. Het is voor hen daarom zaak dat de schade opnieuw wordt hersteld. Tevens wordt voorkomen dat er nog meer grond in het water verdwijnt en het aantal nestplaatsen verder afneemt.
Bron: Nnc KNNV Zwolle
Foto’s: Hans