Kunstenaar Ben Raaijman krijgt van de rechter nog twee maanden om het “geheugentheater” in Werkeren af te maken. Doet hij dat niet, dan moet hij een dwangsom van 5.000 euro per dag betalen, met een maximum van drie ton. Dat is de uitkomst van de juridische procedure die de gemeente Zwolle tegen de kunstenaar had aangespannen.
Een “geheugentheater”, waarin de plaats van de fundamenten wordt weergegeven, alsmede afgietsels van historische voorwerpen worden tentoongesteld. – Het klonk zo mooi toen de plannen in 2004 gepresenteerd werden: een geheugentheater dat samen met een wijkboerderij en kindercentrum voor invulling van de locatie Werkeren moest zorgen. Inmiddels is de gemeente ruim twee ton verder en staat er slechts een betonnen gangenstelsel; haast vergeten en overwoekerd door de natuur. Begin dit jaar heeft de gemeente daarom juridische stappen ondernomen tegen kunstenaar Ben Raaijman en de rechtbank heeft de vordering van de gemeente toegewezen.
Kasteel Werkeren
Op de plek waar eeuwen geleden het kasteel Werkeren heeft gestaan moet het geheugentheater komen. Een stervormig gangenstelsel waarin 800 gravures hangen die de geschiedenis van kasteel Werkeren vertellen. Het idee van een geheugentheater komt van de zestiende-eeuwse wetenschapper Giulio Camillo die het bedacht om alles te kunnen weergeven wat onthouden moest worden. In Venetië en Parijs heeft een geheugentheater gestaan en als alles goed was gegaan had Stadshagen er inmiddels ook al een gehad. De vraag is nu of dit geheugentheater verder komt dan de zestiende-eeuwse geheugentheaters: die brandden kort nadat ze in gebruik waren genomen af.