Politie: veel woninginbraken Stadshagen

Stadshagen is in het afgelopen half jaar meer dan dertig keer doelwit geweest van woninginbraken. Dat blijkt uit gegevens die StadshagenNieuws exclusief uit handen van de politie heeft gekregen. Daarmee loopt Stadshagen in de pas met andere wijken in Zwolle, waar net als veel andere plaatsen in Nederland het aantal inbraken bijzonder hoger is dan in voorgaande jaren. De politie heeft het bestrijden van de woninginbraken tot één van de hoogste prioriteiten binnen het korps gemaakt.

Twee hotspots in Stadshagen
Op bijgaande kaart uit het systeem van de Zwolse politie blijkt dat er een paar hotspots in de wijk zijn waar inbrekers hun slag slaan. Zo is er  in het gebied bij de Milligerplas opvallend vaak ingebroken. Dat geldt ook voor het deel van Stadshagen bij Frankhuis. Tussen beide delen loopt een opvallend ‘parcours’ aan inbraken in woningen langs het groene hart van de wijk. Het lijkt erop dat het inbrekersgilde kiest voor plekken dichtbij uitgangen van de wijk, of waar relatief veel donkere gebieden zijn.

Stadshagen is geen uitzondering in Zwolle, benadrukt te politie. In andere delen van de stad wordt ook veel en soms ook meer ingebroken in woningen. Met name Holtenbroek en de Aa-landen kennen nog meer woninginbraken. Toch is ook het inbrakencijfer in Stadshagen hoog. Het aantal inbraken in woningen neemt sterk toe in Zwolle en dat is conform het landelijke beeld. Officiële cijfers van de nationale politie uit Den Haag komen naar verwachting begin februari, maar nu al laten de diverse korpsen weten dat er binnen de regio’s sprake is van een flinke toename.

Woninginbraken in Stadshagen, ingezoomd op de 'grassen en krozen' bij de Milligerplas.
Woninginbraken in Stadshagen, ingezoomd op de ‘grassen en krozen’ bij de Milligerplas. Klik om te vergroten. Kaart: politie Zwolle.

 

‘Wees meer alert op de omgeving’
De politie heeft moeite om de woninginbraken een halt toe te roepen. Het lukt de politie wel om zo nu en dan inbrekers aan te houden, maar de inbraken blijven doorgaan. “Vroeger hield je een inbreker aan die vijftig inbraken op z’n kerfstok had en ze dan bekende, die wilde van de last af”, zegt Bob Joop van der Woude, teamchef van de wijkagenten in Zwolle. “De inbrekers die je nu pakt hebben er soms één, misschien twee gedaan en zwijgen op advies van de advocaat”.

Een grote stap om de aanval tegen woninginbraken tot een succes te maken is het sneller doorbellen van verdachte situaties. “Bel als je iets verdachts ziet direct 112”, zegt Bob Joop van der Woude. “Mensen twijfelen of ze dat wel moeten doen, bijvoorbeeld als er een vreemde auto in de straat rijdt of als mensen zich verdacht gedragen. Maar wij trekken kentekens na en nemen poolshoogte in de wijk, we kunnen mogelijk al erger voorkomen”.

Opvallend is dat dievengroepen elders in Nederland soms in woonwijken posten om te kijken bij welke huizen er kinderen door hun ouders naar school worden gebracht. In de tussentijd worden uit het huis geld en juwelen geroofd.  Dat is in Stadshagen nog niet gezien, maar het toont wel aan hoe sluw het dievengilde werkt.

Het deel van Stadshagen bij Frankhuis, ook een hotspot bij een uitgang van de wijk.
Het deel van Stadshagen bij Frankhuis, ook een hotspot bij een uitgang van de wijk.


Alarmeer niet via social media
Bob Joop van der Woude waarschuwt mensen om niet via de sociale media te alarmeren. “We maken mee dat mensen via Twitter melden dat er verdachte mensen rondlopen. Dat lezen de agenten niet direct, soms uren later. Terwijl een belletje naar 112 ertoe leidt dat een minuut later een politieauto naar de wijk spoedt.”

Verberg waardevolle spullen
Dieven werken geraffineerd en snel. “Zo kijken ze naar binnen of er waardevolle spullen liggen. In een split-second besluiten ze om in te breken of niet. Dat ene kijkje naar binnen is beslissend of er wordt ingebroken. Laat daarom geen waardevolle spullen in het zicht liggen, zoals een laptop op de eettafel.”

De teamchef van de wijkagenten in Zwolle organiseerde recent nog een campagne in de Aa-landen en Holtenbroek om mensen bewust te maken van de inbraakgevoeligheid van hun woning. “We liepen soms woningen binnen, de deuren waren simpelweg niet op slot terwijl de bewoners naar de supermarkt waren. Ze denken dat een woninginbraak hen niet overkomt. Maar het kan iedereen overkomen.”

Meer weten over hoe u uw huis en omgeving beter beveiligt tegen woninginbraken? Lees hier de tips en trics.