Op vrijdag 14 juni geeft wethouder Vedelaar het startsein voor Welzijn op Recept. Dat is een aanpak voor mensen met klachten waarvoor een medische of psychologische behandeling niet nodig is. Welzijn op Recept begeleidt mensen naar activiteiten die bij hen passen. Gebleken is dat zij daardoor minder klachten hebben en juist meer plezier en zin in het leven.
Welzijn op Recept in Stadshagen is een initiatief van WijZ en Gezondheidshuis Stadshagen en wordt in Stadshagen uitgevoerd. Dineke Liesting is teamleider bij WijZ en Hilly van den Hof is directeur van het Gezondheidshuis: “We kunnen samen iets betekenen voor mensen en daar zijn we erg enthousiast over.”
‘Plezier en zin in het leven zijn zo belangrijk om je beter te voelen,’ stelt Hilly van den Hof. ‘Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.’ Op dat punt hebben WijZ en het Gezondheidshuis een klik: de huisarts zocht een oplossing voor deze specifieke patiënten, terwijl WijZ ervaring heeft in het begeleiden van mensen naar activiteiten die bij hen passen.
Passende activiteit
‘De eenvoudigste oplossing is vaak de beste,’ stelt Van den Hof. ‘Door Welzijn op Recept is de lijn tussen de huisarts en de welzijnswerker heel kort.’ ‘Met een advies van de huisarts op zak, kan iemand meteen bij ons terecht’, vervolgt Liesting. ‘De welzijnswerker gaat na waar zijn of haar mogelijkheden en interesses liggen. Dan gaan zij samen op zoek naar een passende activiteit. Als het nodig is, helpen we bij de aanmelding bij en kennismaking met de nieuwe club of activiteit.’
WijZ heeft een goed overzicht van de mogelijkheden voor activiteiten in Stadshagen. Daarvoor is contact gezocht met tal van organisaties: sport en bewegen, sociale en culturele activiteiten en bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. ‘We bedenken geen nieuwe activiteiten’, benadrukken de initiatiefnemers. ‘Er is genoeg te doen in de wijk.’ Welzijn op Recept legt een verbinding tussen de mensen en de activiteiten. Voor het nieuwe stadsdeel is dat een extra doelstelling: dat mensen en initiatieven elkaar leren kennen.
Actief leven
Dineke Liesting: ‘Als welzijnsorganisatie zien we dagelijks hoe mensen opbloeien van een actief leven. Deelnemen aan een club, vrijwilligerswerk doen, beweging, contact hebben met anderen … het is zo fijn als je iets doet wat bij je past.’ Dat geldt voor mensen van alle leeftijden.
‘We hebben de verwijzers goed geïnformeerd,’ stelt Van dan Hof. Dit zijn onder meer de huisartsen, maatschappelijk werkers en praktijkondersteuners. ‘Zij weten wat de mogelijkheden zijn en kunnen hun patiënten en cliënten gericht en met de juiste motivatie doorverwijzen naar de welzijnswerker.’ ‘Zij zijn er ook blij mee, want ze kunnen nu een alternatief bieden waar dat voorheen niet kon.’
De organisaties hopen dat zij de komende tijd gemiddeld één deelnemer per week kunnen doorverwijzen om voor hem of haar een passende activiteit te vinden. Deze deelnemers worden ook gevolgd door het Gezondheidshuis, om te onderzoeken of zij door die activiteit ook werkelijk beter in hun vel gaan zitten.