Bij basisschool De Wendakker is woensdagochtend feestelijk een Join the Pipe watertappunt in gebruik genomen. Het is één van de tien tappunten die door waterbedrijf Vitens aan basisscholen in het hele land zijn weggegeven. Door het tappunt moeten kinderen meer water gaan drinken en daarnaast worden er waterprojecten in Afrika en Azië mee gesteund.
Van douchen krijg je pukkeltjes
Voordat het tappunt geopend werd ging directeur Albert Kamphuis van De Wendakker nog even met de kinderen in gesprek over kraanwater en dat leverde leuke reacties op: “Ik drink geen water want dat vind ik niet lekker. Ranja vind ik wel lekker”, “Ik mag niet lang douchen want dan krijg je pukkeltjes” maar gelukkig ook “Water is lekker voor als je dorst hebt”.
De Wendakker heeft het tappunt te danken aan juf Eva. Zij heeft op de onderwijsbeurs de prijsvraag van Vitens goed beantwoord en daarmee het tappunt gewonnen. Door tappunten weg te geven aan scholen wil Vitens andere scholen overhalen om zelf ook een kraanwatertappunt te plaatsen en zo bij te dragen aan een gezondere levenswijze van kinderen. Het tappunt is geopend door wethouder Erik Dannenberg en omdat het tappunt aan juf Eva te danken was, mocht zij de eerste slok water nemen.
Kraanwater, graag!
Met behulp van een nieuwe campagne, “ Kraanwater graag”, wil Vitens kraanwater ook buitenshuis beter toegankelijk maken. Het drinken van kraanwater op school kan bijdragen aan een gezondere levensstijl van kinderen. Kraanwater is duurzaam, bevat 0 calorieën en is gezond. Overgewicht is een groot probleem bij scholieren. De waterbedrijven hebben zich dan ook aangesloten bij het JOGG-initiatief (Jongeren Op Gezond Gewicht), een beweging voor een gezonde omgeving en een gezonde jeugd. Dit jaar staat JOGG het in het teken van kraanwater.
Naast de uitrol van tappunten op scholen heeft Vitens een digitaal onderwijsprogramma ontwikkeld dat gratis beschikbaar is voor scholen. Het onderwijsprogramma is met name ontwikkeld voor de basisschool, maar kan ook worden ingezet voor het voortgezet onderwijs. Via de website www.waterkennis.nl kunnen scholen een informatiepakket over het educatieprogramma downloaden.