Veel animo wijkboerderij voor en door bewoners

Nadat Landstede de stekker uit de ontwikkeling van de wijkboerderij had getrokken, is nu Stadshagen zelf aan zet. De vorige week door de gemeente georganiseerde informatie-avond geeft in elk geval goede hoop.

Al in 2005 begon de ontwikkeling van de wijkboerderij, maar verder dan mooie plannen kwam het niet. Omdat Landstede de financiering niet meer rond kreeg, hebben ze de stekker uit het project getrokken. De gemeente bekijkt nu of het mogelijk is de wijkboerderij alsnog op te zetten, maar dan met hulp van wijkbewoners.

Veel animo
Vorige week hield de gemeente een informatie-avond om te inventariseren wat de mogelijkheden zijn om de wijkboerderij samen met de wijk te ontwikkelen. Wijkstichting Stadshagen Totaal speelt daarin een belangrijke rol. De bijeenkomst trok veel bewoners, zowel op eigen titel als vanuit professionele partijen als Frion, RIBW, stadstuinders en mensen met agrarische kennis. Milou van Rijn van de wijkstichting is positief over de informatie-avond: “Er was veel animo om gezamenlijk invulling te geven aan de wijkboerderij.”

Enquête
Om een beeld te krijgen van de behoeften van Stadshagenaren met betrekking tot een wijkboerderij zal de wijkstichting na de zomervakantie een enquête houden. Die enquête moet antwoord geven op de vraag of er überhaupt behoefte is aan een wijkboerderij, of dat er meer een behoefte is aan een plek zoals bijvoorbeeld Doepark Nooterhof. Wil men wel een wijkboerderij, moet die dan gericht zijn op jonge kinderen, of ook oudere kinderen en/of volwassenen en welke functies zou de wijkboerderij dan moeten gaan vervullen? Met de reacties op deze vragen kan de wijkstichting samen met de gemeente tijdens een terugkoppelingsavond medio september een beeld geven van de wensen van Stadshagen.

Ontmoetingsplek
Nu Landstede zich heeft teruggetrokken, staat de ontwikkeling van de wijkboerderij weer aan het beginpunt. Hoewel er veel animo vanuit de wijk en professionele partijen lijkt te zijn, is nog lang niet zeker en bekend welke kant het uit zal gaan. Mogelijkheden die uit de bijeenkomst naar voren kwamen waren onder andere een wijkboerderij gecombineerd met een zorgboerderij of ‘groene’ kinderopvang. Maar ook het combineren met bijvoorbeeld een stadstuinderij en speelruimte zijn genoemd. Er is veel mogelijk, zolang ook goed gekeken wordt naar het beheer en onderhoud.

Was er in de plannen van Landstede nog een omvangrijk gebouw gepland, dat zal er nu naar alle waarschijnlijkheid niet meer komen. Niet het gebouw, maar de plek is bepalend. De wijkboerderij moet vooral een ontmoetingsplek voor de wijk worden.