Stadshagen scoort met omgekeerd inzamelen

Een pluim voor de inwoners van de Zwolse wijk Stadshagen. De eerste resultaten van het omgekeerd inzamelen, waar de inwoners eind vorig jaar mee zijn gestart, zijn zeer goed. Wethouder Dannenberg bedankte de inwoners voor hun inzet, want zij hebben er voor gezorgd dat er ruim drie keer zoveel plastic verpakkingen hergebruikt kunnen worden. Dit plastic komt niet meer in het restafval, waardoor er minder restafval hoeft te worden verbrand. De resultaten zijn uniek, omdat Stadshagen landelijk de eerste wijk in stedelijkheidsklasse 2 is waar op deze manier afval wordt ingezameld. Hiermee is aangetoond dat omgekeerd inzamelen niet alleen in plattelandsgemeenten, maar ook in een stedelijke omgeving werkt.

Omgekeerd inzamelen
Eind 2012 begonnen de inwoners van Stadshagen met omgekeerd inzamelen. Plastic wordt niet meer weggebracht, maar in een container aan huis opgehaald, net zoals GFT en papier. Wat er nog over is aan restafval, brengen de inwoners weg naar ondergrondse containers (voorheen werd dit aan huis opgehaald). Het doel is om zoveel mogelijk grondstoffen (plastic, GFT en papier) apart in te zamelen, zodat deze hergebruikt kunnen worden.
Mooie cijfers
De cijfers van het eerste half jaar en de daarop gebaseerde prognose voor heel 2013 laten zien dat de methode goed werkt in Stadshagen. Het apart aangeboden plastic is meer dan verdrievoudigd, van 5 kg naar 16 kg per inwoner per jaar.

GFT is gestegen met 19% (27 kg), terwijl het restafval over heel 2013 gezien met 19% daalt. Dat betekent dat er per inwoner 45 kg restafval minder wordt weggegooid.

Foto: Ruud Ploeg
Foto: Ruud Ploeg

Dank aan de bewoners
Afgelopen vrijdag roemde wethouder Dannenberg de inzet van de inwoners van Stadshagen voor het omgekeerd inzamelen. Ook plantte hij, samen met Erik Scholma, voorzitter van de wijkvereniging en Hans Groenhuis, algemeen directeur ROVA, een populier in de wijk. De boom staat symbool voor de vermindering van CO2 uitstoot die het beter scheiden van huishoudelijk afval heeft opgeleverd.

Gemeente en ROVA blijven in Stadshagen verbeteringen doorvoeren in de inzameling van afval en grondstoffen. Zo wordt een aantal glascontainers op meer logische plekken gezet en wordt de inzameling van plastic bij hoogbouw onder de loep genomen.

Rest van Zwolle volgt
Na Stadshagen volgt de rest van Zwolle met omgekeerd inzamelen. Ook bij de inwoners van Westenholte worden de grondstoffen ondertussen aan huis opgehaald. De wijken Aa-landen en Holtenbroek volgen op korte termijn. Eind 2016 zal heel Zwolle zijn overgestapt op de nieuwe manier van afval en grondstoffen inzamelen.

Rapport
Het rapport met de resultaten en prognoses van omgekeerd inzamelen in Stadshagen is na te lezen op www.zwolle.nl/omgekeerdinzamelen.