U zult het wellicht stilletjes verwensen als u op een regenachtige avond met drie zakken naar de ondergrondse container loopt in Stadshagen, maar bedenk dan dat Stadshagen de voorloper is in een landelijke campagne om in 2020 meer dan driekwart van het afval thuis te scheiden. De ROVA heeft laten weten dat de regio de norm nu al in bepaalde delen van de regio ruimschoots haalt.
Meer gescheiden, minder restafval in Stadshagen
Het omgekeerd inzamelen werd niet bepaald enthousiast onthaald in Stadshagen. Toch heeft de nieuwe wijze van inzamelen effect gehad. In Stadshagen is er over 2013 ruim driemaal zoveel plastic ingezameld: per inwoner is dat van vijf kilo naar zestien kilo plastic gegaan. De scheiding van groen, fruit en tuinafval steeg met éénvijfde en het restafval daalde met zeventien procent. Gemiddeld genomen gooide de Zwollenaar 45 kilo minder restafval per jaar weg.
Stadshagen en regio loopt voorop
Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu wil de hoeveelheid afval die wordt gestort en verbrand halveren. In 2020 moet 75% van het huishoudelijk afval en het afval van kantoren en winkels gescheiden worden ingezameld. Mansveld kondigde dit voornemen deze week aan in een brief aan de Tweede Kamer. Of Stadshagen deze norm al volledig heeft gehaald is niet duidelijk, maar een voorloper in landelijk afval scheiden is de stedelijke wijk wel.
Zie ook:
- Stadshagen scoort met omgekeerd inzamelen
- Omgekeerd inzamelen Stadshagen groot succes
- Op pad met ROVA (foto’s)
- Stadshagen staat met vuilnis voor volle container
- Stadshagen scheidt meer afval: ergert zich aan volle container
- Gemeente controleert containers op restafval
- Omgekeerd inzamelen: wat zijn de ervaringen?
- Ondergrondse containers verrijzen in Stadshagen
- Stadshagenaar: liever extra container dan ondergronds inzamelen
- Omgekeerd inzamelen wordt “even wennen”
- Gemeente gaat afval ‘omgekeerd inzamelen’