Stadshagen brengt klimaatontwikkelingen in kaart

Enig idee hoeveel fijnstof er in Stadshagen in de lucht zit? Hoeveel regen valt er in de buurt en hoe ontwikkelt het klimaat zich lokaal in de wijk? Dinsdag 5 juni start het project SensHagen, waarbij het klimaat van Stadshagen inzichtelijk gemaakt wordt. Onder andere via sensoren van het KNMI en RIVM, die door bewoners van Stadshagen bekeken kunnen worden.

Wat houdt SensHagen precies in?
Verdeeld over de wijk hangen sensoren van het KNMI en RIVM. Deze sensoren gaan onder andere temperatuur, fijnstof en neerslag in beeld brengen. Het doel is om het klimaat lokaal inzichtelijk te maken en de inwoners van Stadshagen klimaat bewust(er) te maken.

Het bijzondere aan dit project is, dat de sensoren ‘geadopteerd’ worden door inwoners van Stadshagen. Via een computer of tablet is thuis te zien hoeveel fijnstof er op een bepaald moment bij je in de buurt is of hoeveel neerslag er is gevallen. Maar inwoners kunnen ook op een andere manier deelnemen aan SensHagen, door bijvoorbeeld zelf met de data aan de slag te gaan. Via de SmartZwolle hub worden de data niet alleen verzameld en gedeeld, maar kunnen deelnemers onderling ook ervaringen uitwisselen en samenwerken.

Unieke samenwerking
Voor het RIVM en het KNMI is dit een unieke samenwerking. Nog niet eerder hebben deze partijen op deze manier hun krachten gebundeld en wordt er binnen een wijk met zoveel sensoren gemeten.

Jeugdsensornetwerk
Tegelijkertijd met het ophangen van de vijftig sensoren, start in de daltonschool De Zevensprong het jeugdsensornetwerk. In de school komt een sensor te hangen, die zaken als windsnelheid, temperatuur, neerslag en geluid meet. Het doel van het jeugdsensornetwerk is om kinderen in contact te brengen met techniek en het veranderende klimaat in hun eigen woonomgeving.

SensHagen gaat dinsdag 5 juni officieel van start, met een informatiebijeenkomst in daltonschool De Zevensprong.