Natuur in Stadshagen zucht onder droogte

Steppe-achtige situatie aan de Benthuislaan

Het groen in Stadshagen zucht onder de aanhoudende droogte. Of groen, in sommige gevallen kan je het bijna geel noemen. Want hele stukken openbaar groen zijn inmiddels omgevormd tot openbaar dor. Sommige bomen lijken zelfs al in de herfststand te staan, omdat blaadjes verkleuren of er zelfs afvallen.

Langs de voetbalvelden van CSV ’28 sissen vier sproeiers. Elegant valt het water in kleine druppeltjes op het groene gras. Af en toe kleuren er regenboogjes in de watergordijntjes. De voetbalclub probeert koste wat kost de voetbalvelden groen de zomer door te krijgen. Tenminste, zolang de beregening hier in Zwolle nog wordt toegestaan. In andere delen van de provincie mag het al niet meer.

Op de Oude Wetering is het meer dan duidelijk dat het al een tijdje niet heeft gerekend. Onder de lantaarnpalen zijn witte vlekken van weken aan uitwerpselen zichtbaar dankzij vogels die rusten op de lampen.

Waterpeil
Aan de waterstand is het nog niet echt zichtbaar dat er aanhoudende droogte is. Dat komt door het noeste werk van het Waterschap, dat het waterpeil hoog probeert te houden. Ook de omliggende weilanden kleuren nog groen door het vochtvasthoudende karakter van de zware polderklei.

In Stadshagen is die situatie anders. Veel tuinen zijn afgegraven en vervangen door lossere grond, waardoor planten schreeuwen om water. Het advies: liever niet sproeien nu de droogte nog lang dreigt aan te houden. Al is dat voor de nieuwe tuinen waar door de eigenaren fors in is geïnvesteerd een hard gelag.

Aanhoudende droogte
De droogte die Stadshagen in zijn greep houdt is van een zeldzame orde. Al helemaal als je bedenkt dat het nog op z’n minst twee weken kan aanhouden. Hooguit afgewisseld door een onweersbui op een tropische dag, maar dat zal het immense watertekort voorlopig nog niet omkeren.

Ook foto’s of tips om het groen op orde te houden zonder verspilling? Stuur ze op naar info@stadshagennieuws.nl