De fractie van de VVD in Zwolle stelde onlangs vragen aan het college van burgemeester en wethouders over de betaalbaarheid van de operatie om woningen van het gas af te krijgen, de zogeheten energietransitie. Concrete aanleiding is de zorg die leeft bij bewoners die zijn aangesloten op de biomassacentrale van Breecamp Energie in de buurt Breecamp. Zij worden geconfronteerd met oplopende tarieven voor met name het vastrecht voor de warmtevoorziening in hun woning. VVD-raadslid Jeroen Doornbos (VVD) vroeg aandacht voor betaalbare energie in nieuwe bouwprojecten zoals de Tippe en wil dat het college leert van situaties zoals nu in Breecamp.
In de centrale wordt sinds 2016 hout gestookt voor een duurzame warmtevoorziening van ongeveer 460 woningen, zwembad De Bubbels en de beide basisscholen in de buurt. De biomassacentrale kwam in 2016 in opspraak toen omwonenden bij een storing veel last hadden van stank, rook en fijnstof. Maatregelen leidden tot verbetering in de situatie en de afgelopen tijd zijn er geen klachten meer. Bewoners en Breecamp Energie zijn regelmatig met elkaar in gesprek om informatie en ervaringen uit te wisselen. In die gesprekken is ook geklaagd over oplopende vastrechttarieven.
Voor VVD-er Jeroen Doornbos was de zorg over de tarieven aanleiding om aandacht te vragen voor komende woningbouwprojecten. Het raadslid wil dat de gemeente leert van wat er nu in Breecamp gebeurt. Het college antwoordt op de vragen van Doornbos dat men geen partij is in een discussie over energietarieven. Het toezicht hierop gebeurt door de ACM, de Autoriteit Consument en Markt. Die heeft de maximale tariefsverhogingen voor 2019 vastgesteld, Breecamp Energie blijft binnen de door de ACM aangegeven bandbreedte. Doornbos is niet gerust op de betaalbaarheid van energie in nieuwbouwprojecten en zit de komende jaren op het vinkentouw.