Oplettende Stadshagenaren hebben ze de afgelopen jaren ongetwijfeld opgemerkt: de tientallen kabouterfiguren op pilaren van viaducten, elektriciteitshuisjes en verkeersborden. Kleurrijke mannetjes, die kennelijk proberen ons iets duidelijk te maken. De Kabouterweging uit de jaren 70 lijkt terug. Inmiddels zijn er in heel Zwolle vanaf 2017 ruim 3000 kabouters maar ook poezen verspreid. De gemeente heeft echter al veel verwijderd, omdat de uitingen zorgen voor afleiding en een verminderde zichtbaarheid van verkeersborden.
Onlangs werd duidelijk wat de boodschap is achter deze vriendelijke minimannetjes uit het kabouterbos. Het betreft een streetart project over een maatschappijkritische kabouter. Nu het project ten einde loopt organiseert Tosca van den Braak van het Zwols Brouw Theater de expositie De Straatkabouter en ontvouwt de gedachten er achter. De kunstenaar zelf wenst anoniem te blijven. Van den Braak: ‘In navolging van de Kabouterbeweging in de jaren 70 is de straatkabouter geëngageerd, met aandacht voor maatschappij, omgeving en welzijn. Vastgeroeste denkpatronen vormen samen met het individualisme een gevaar voor de maatschappij.’
Volgens de eigenaar van het theater is het ontbreken van magisch denken een gemis. ‘Het gebruik van social media en de invloed die de schaduwpers op ons hebben is onmiskenbaar. Het stimuleren van de fantasie is belangrijk. De kabouters die op straat zijn verschenen proberen daaraan bij te dragen op een soms humoristische wijze en met een kritische boodschap.’ filosofeert Van den Braak. Wie nieuwsgierig is geworden of nog nooit een kabouter heeft ontmoet, moet vooral de expositie bekijken: aanstaande zaterdag en zondag van 11 tot 17 uur in het Zwols Brouw Theater, Westerlaan 45.