In Stadshagen herinnert weinig aan de Tweede Wereldoorlog. Toch is er volgens het CDA uit de Zwolse raad alle aanleiding om die historische periode in de wijk zichtbaar te maken. CDA-raadslid Arjan Spaans pleit voor een zichtbare herinnering aan een door de wijk gegraven tankgracht en de bij dit werk doodgeschoten Amsterdammer Jacob van Bennekom. Deze weigerde voor de Duitsers te werken en moest dit met de dood bekopen. Samen met wijkbewoner Klaas Schuuring wil Spaans in De Tippe, het gebied waar de gracht doorheen liep, een zichtbare herinnering aan deze gebeurtenis realiseren.
Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog zetten de Duitsers alles op alles om de bevrijding van ons land te stoppen. Er worden onder andere tankgrachten gegraven, zodat de geallieerde voertuigen niet zomaar naar Noord-Nederland kunnen rijden. Die grachten worden ook rond de stad Zwolle aangelegd, onder andere in de polder Mastenbroek: vanaf de IJssel via de Scholtensteeg langs voormalig kasteel Werkeren naar het Zwarte Water. Naast het Twistvlietpad ligt nog een deel van deze tankgracht, opgenomen in het Twistvlietpark.
Spaans: ‘Hoe mooi zou het zijn als er iets zichtbaar wordt van deze lokale historie. Iets tastbaars, waarin verleden, heden en toekomst elkaar ontmoeten, een plek om bij stil te staan. Op 6 oktober 2019 is het exact 75 jaar geleden dat van Bennekom werd doorgeschoten, dit is het juiste moment om aan de gemeente hulp te vragen.’ Spaans dient in de raadsvergadering van 14 oktober een motie om de details van deze gebeurtenissen in Stadshagen in kaart te laten brengen. Tevens wil hij van het college concrete voorstellen om deze historische feiten zichtbaar te maken in De Tippe.
In de afbeelding is de voormalige tankgracht in geel aangegeven en in blauw het gebied in De Tippe waar de herinnering zichtbaar gemaakt kan worden.