Bouwwereld wacht bloedbad na de bouwvak

Het aantal faillissementen in de bouw is het afgelopen kwartaal schrikbarend gestegen. Dat blijkt uit cijfers van Curatoren.nl. Deze website registreert het aantal faillissementen in Nederland. In het tweede kwartaal van dit jaar gingen er 2092 bedrijven failliet, waarvan 557 ondernemingen in de bouw. Dat is een toename van 41% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2008. De bouwwereld die in Stadshagen zeer actief is, staat echter een nog zwaardere tijd te wachten.

“Derde kwartaal veel faillissementen”
“Met name de bouw is opmerkelijk omdat het EIB recent heeft aangegeven dat men ‘pas’ in het derde kwartaal als gevolg van de recessie veel ontslagen in de bouw verwacht. In deze sector zijn dus zeker nog aanzienlijk veel faillissementen te verwachten,”
aldus een bezorgde Guus Landheer van Curatoren.nl. Overijssel staat in de top 5 van de snelst stijgende provincies met faillissementen in de bouw. In het tweede kwartaal gingen 153 bedrijven failliet.

Crisis in Stadshagen
In Stadshagen zijn de eerste fysieke tekenen van de kredietcrisis inmiddels aanwezig. In het project Werkerhoven worden enkele woningen niet afgebouwd, omdat deze simpelweg niet verkopen. Het gevolg van de maatregel is dat sommige kersverse bewoners naast een bouwput wonen totdat deze wordt verkocht. Het gaat hierbij om de duurdere klasse 2-onder1-kap woningen.

Huizen massaal te koop
Naast de problematiek met de verkoop van nieuwbouwhuizen en de daarmee gepaarde gevolgen voor de bouw, is Stadshagen ook koploper in Zwolle met bestaande huizen die te koop staan. Zo publiceerde deze website een onderzoek waarin duidelijk werd dat één op de vier huizen die in Zwolle te koop staan, in Stadshagen staat.

Sociale huurwoningen
De inmiddels opgeleverde woningen van projecten in Werkerhoven die geen koper hebben gevonden, worden in samenwerking met de gemeente Zwolle aan de woningcorporaties verkocht. Corporatie Delta Wonen kocht recent in het kader van deze zogenaamde ‘Zwolse aanpak’ enkele onverkochte woningen. Deze worden nu in de sociale huur aangeboden, om de ontwikkelaars lucht te geven.