Bermen maaien voor meer bloemen in de zomer

De komende weken worden alle bermen in Zwolle weer gemaaid. In de zomer, wanneer de insecten de nectar het meest nodig hebben, staan ze daardoor vol bloeiende bloemen. Wethouder Arjan Spaans van Duurzame Stadsontwikkeling gaf maandag langs de Westenholterallee het startsein voor het nieuwe maaiseizoen.

De vele bloemen en kruiden die in de bermen bloeien, zijn erg belangrijk voor de biodiversiteit. Een verscheidenheid aan bloemen zorgt voor een verscheidenheid aan insecten. Om de bermen in bloei te krijgen moeten deze op vaste momenten in het jaar gemaaid worden, dan ontwikkelen de bijzondere planten die daar groeien zich het beste. “Soms kan het betekenen dat minder bijzondere bloemen op dat moment al wel bloeien. Maar door nu al zo vroeg te maaien halen we de groeikracht uit het gras waardoor bloeiende planten juist meer ruimte krijgen,” vertelt Martijn Westerbeek, meewerkend voorman bij ROVA.

Verschralen
De bermen zijn bedoeld om overzicht te houden in het verkeer, dus dat maakt maaien noodzakelijk. Door ieder jaar twee keer te maaien en het maaisel af te voeren, raakt de bodem een beetje uitgeput. Dat heet verschralen. Wethouder Spaans: “In Zwolle maaien we op sommige plekken al 50 jaar volgens het verschralingsprincipe. Doordat we al zo lang maaien, zie je op veel plekken veel bloemen staan. In Zwolle hebben we ook veel zeldzame bloemen en kruiden zoals de kievietsbloem, die ook wel Zwolse tulp wordt genoemd. En de steenanjer, ook bekend als Zwolse anjer. Dat die zeldzame bloemen Zwols worden genoemd is niet voor niets: voor Nederlandse begrippen zijn ze zeldzaam maar hier in Zwolle komen ze gelukkig veel voor. Dat is mooi voor het buitengeluk van de Zwollenaren.”

Wanneer maaien
Op de website www.zwolle.nl/maaien is te zien waar en wanneer er gemaaid wordt. Op de maaitijdstippenkaart is goed te zien dat de maaiploeg altijd verschillende weken in de wijk aanwezig is. ROVA maait namelijk op verschillende tijden door de stad en maait nooit alles in één keer helemaal kaal, zo blijft er altijd voedsel en schuilgelegenheid voor insecten beschikbaar. Ook laten we iedere maaibeurt ongeveer een pluk van 10% van de bloemen staan ten gunste van de insecten.