In de nieuwe buurt De Tippe is nog altijd een restant te zien van een tankgracht uit de Tweede Wereldoorlog: de tankgracht in de Mastenbroekerpolder. Om op een passende en zichtbare manier aandacht te schenken aan dit stukje historie in Stadshagen, is de Tankgrachtbrug Mastenbroekerpolder in De Tippe gebouwd. De reling van deze brug is een monument, met onder andere tanks erin verweven, inclusief een informatiepaneel. Vorige week is dit monument onthuld door wethouder Arjan Spaans, samen met inwoner en initiator Klaas Schuuring.
De onthulling vond plaats op een historische dag: 13 september is de dag waarop de Duitse bezetter – in 1944 – aan de Zwolse burgemeester vroeg om 700 mannen te leveren, om te werk te stellen bij het graven van een aantal tankgrachten in Zwolle. De Zwolse burgemeester weigerde dat te doen en dook onder.
Zichtbaar spoor van vroeger
Wethouder Arjan Spaans onthulde het monument: “Vandaag – precies 79 jaar na de oproep van de Duitse bezetter – staan we stil bij een stukje geschiedenis uit de Tweede Wereldoorlog dat hier door middel van kunst zichtbaar is gemaakt. Hier komen oud en nieuw samen. De tankgrachtbrug als een zichtbaar spoor van vroeger, in het landschap van de nieuwe buurt De Tippe. Het verleden herkend én erkend in het heden.”
Initiatief inwoner Stadshagen en motie
Inwoner van Stadshagen Klaas Schuuring onthulde samen met de wethouder het monument. Al enkele jaren geleden zette Schuuring zich actief in om deze oorlogshistorie onder de aandacht te brengen en zichtbaar te maken in zijn woonwijk. Hierover raakte hij toen ook in contact met Arjan Spaans – nu wethouder, toen raadslid. Vervolgens diende Spaans samen met raadslid Evelina Bijleveld een motie in. Hierin stond de oproep om op een passende en zichtbare manier aandacht te geven aan dit specifieke hoofdstuk uit de WOII-historie van Zwolle.
Voorlopig nog niet toegankelijk voor publiek
De Tankgrachtbrug Mastenbroekerpolder ligt middenin de nieuwbouwbuurt De Tippe. De komende jaren wordt volop gebouwd aan deze nieuwe buurt, waar uiteindelijk ruim 1300 woningen komen. Het gebied rondom de tankgrachtbrug is dan ook bouwterrein. Dit betekent dat de brug voorlopig nog niet toegankelijk en zichtbaar is voor publiek. Wanneer dit wel het geval is, is afhankelijk van de voortgang van de werkzaamheden en de mate van bouwverkeer.
Foto’s: Pedro Sluiter