Grote belangstelling van kinderen voor hengelsport

Foto: Obbe Bakker

De hengelsport in Zwolle lijkt ongekend populair bij jongeren. Dat werd woensdag duidelijk tijdens de Zomerviskaravaan in Stadshagen. Het evenement dat plek had voor 75 deelnemers was in een mum van tijd volgeboekt waardoor veel kinderen teleurgesteld werden. Toch zijn er de nodige zorgen bij Sportvisserij Nederland en hengelsportvereniging De Hengelsport over de toekomst van de sportvisserij in Zwolle.

Bij het water in het Twistvlietpark leerden kinderen tussen de 8 en 14 jaar vistuigjes maken. Ook werd ze geleerd om verantwoord om te gaan met gevangen vis en hoe de dieren het beste van het vishaakje gehaald kunnen worden. De lessen werden vervolgens in praktijk gebracht bij het viswater in het park in Stadshagen. Daar werden de kinderen begeleid door ervaren sportvissers.

Vissimulator

Terwijl ouders en grootouders van de deelnemers genoten van het prachtige zomerweer, werden er door hun kroost de nodige vissen gevangen. Voor de kinderen die geen beet hadden was er een vissimulator op het droge. Daar konden ze ervaren hoe het voelt om een grote vis naar binnen te draaien. Na afloop van de zomerse visdag, in de laatste week van de schoolvakantie, mochten de deelnemers hun hengel en visspullen houden. “Het was een prachtige dag en een opsteker voor onze hobby en sport,” zegt Marcel Kappers, voorzitter van de jeugdcommissie van De Hengelsport.

Zorgen over beleid gemeente

Toch heeft hij wel de nodige zorgen. “In de Zwolse gemeenteraad gaan geluiden rond om de hengelsport geheel te verbieden,” aldus Kappers. Ook is hij ontevreden over het maaibeleid van de bodems van vijvers. “Er wordt veel minder gemaaid dan voorheen,” zegt Kappers. “Daardoor blijft vistuig vaak in de bodemplanten haken.” Het gevolg is dat de snoertjes knappen. Lood blijft in het water achter en steeds meer vissnoeren waar dieren in verstrikt kunnen raken.

Tekst en foto’s: Obbe Bakker