Versterking elektriciteitsnetwerk afgetrapt in Stadshagen

Regelmatige spanningsdips, lampen die knipperen of de stroom die af en toe volledig uitvalt. Je kan het je bijna niet voorstellen, maar toch dreigt dit voor Zwolle als het elektriciteitsnetwerk in de stad niet wordt aangepakt. Om te voorkomen dat dit scenario daadwerkelijk werkelijkheid dreigt, is de gemeente Zwolle samen met Enexis begonnen aan een versterkingsoperatie van het stroomnetwerk. De eerste stap werd maandagmiddag gezet in Stadshagen.

In Schoonhorst werd de aftrap gegeven van een hele reeks bouwwerkzaamheden in de stad om de elektriciteit te verzwaren. In Stadshagen is aannemers Siers daarom de komende tijd aan de slag met de werkzaamheden. Met de verzwaring hoopt de gemeente Zwolle zogenaamde netcongestie te voorkomen. Netcongestie is het vollopen van het net door groter elektriciteitsgebruik door het laden van elektrische auto’s en het gebruik van warmtepompen, maar ook het terugleveren van bijvoorbeeld veel zonne-energie.

Betrouwbaar netwerk
Wethouder Arjan Spaans: “Zwolle moet voorbereid zijn op de toekomst. De verzwaring van het elektriciteitsnetwerk is noodzakelijk om stroomuitval te voorkomen en om de groeiende vraag naar elektriciteit aan te kunnen. Door nu te investeren, zorgen we ervoor dat de inwoners van Zwolle ook in de toekomst kunnen rekenen op een betrouwbaar en duurzaam netwerk. Daarnaast kunnen we meer groene energie integreren en terug leveren, wat essentieel is in de energietransitie.”

‘Drukte op stroomnet in goede banen leiden’
Tjerk Sanberg, Enexis Beheer: “Met de Buurtaanpak werken we buurt voor buurt aan de verzwaring en uitbreiding van ons elektriciteitsnetwerk. Deze grote verbouwing is cruciaal om toegang tot energie, nu en in de toekomst te blijven garanderen. We zijn blij dat we de komende jaren ‘vol energie’ aan de slag kunnen in de gemeente Zwolle, maar ook in veel andere gemeenten in ons werkgebied. Een goede samenwerking tussen gemeenten, aannemers en Enexis Netbeheer bij de netversterking in woonwijken is essentieel om de enorme drukte op het stroomnet in goede banen te leiden en de energietransitie te ondersteunen.”