Nu Stadshagenaren in oktober een vierde container mogen ontvangen vragen de bewoners zich af waar zij deze eigenlijk moeten plaatsen. Het aanzicht in de (soms kleine) achtertuin wordt nu al bepaald door een grijze, groene, blauwe en straks ook nog de plastic-container. Een deel van de inwoners van Stadshagen zetten uit ruimtegebrek in eigen tuin hun container op het achterpad, in de steeg of op de parkeerplaats. Bezoekers van deze website maken zich onder meer zorgen over de veiligheid.
Ergernis
Zo schreef bezoeker Jan op deze website: “Op de gemeentegrond plaatsen is geen optie omdat a: dit is verboden en b: je als bewoner verantwoordelijk bent voor deze containers (als ze in de brand worden gestoken en het schuurtje of de auto van je buurman gaat in vlammen op draai je zelf voor de schade op, NIET JE VERZEKERING!!).” En: “Bij ons achter is het een rage om de containers op de gemeentegrond te plaatsen, dit is een doorn in het oog en een groot risico voor de bewoners.” Toch is het beeld van containers die op de grond buiten het terrein worden gestald herkenbaar in de wijk Stadshagen, zoals op onderstaande foto’s te zien is.
Ook bezoeker Pieter maakt zich zorgen over het ruimtegebrek in zijn tuin: “Leuk dat milieu maar ondertussen wordt rum 2 vierkante meter van de tuin in beslag genomen door containers!! (Papier,rest,groen,plastic) en tel ik de niet op te bergen bak voor het klein chemisch afval niet eens mee. Dat had ik niet in gedachten toen ik een woning met tuin kocht in Stadshagen.”
Brandgangen
De paden achter woningen, die vaak deels vallen onder het recht van overpad, zijn ook belangrijke brandgangen die goed toegankelijk moeten zijn in geval van nood of brand. Volgens het Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening 2011 van de gemeente Zwolle moet de eigenaar hier rekening mee houden: “De gebruiker is verplicht de container zodanig te gebruiken dat deze geen overlast voor derden veroorzaakt.” De vraag is vooral wat een vierde container gaat doen met de tolerantie van de Stadshagenaren en de veiligheid op de achterliggende paden.
Plastic containers
De gemeente Zwolle wil vanaf oktober plastic containers in Stadshagen inzetten om de inzameling van plastic in de wijk te stimuleren. Zo moet er dankzij de containers geen 11 kilo per gezin aan plastic worden ingezameld (zoals nu het geval is) maar 60 kilo. Ook zal er een sociaal duurzaam traject worden gestart om jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans te geven om bij de ROVA een baan af te dwingen door het plasticvuil op te halen.