Scholieren in de wijk Stadshagen hoeven mogelijk in de toekomst niet ver meer te fietsen voor een middelbare school. Althans, als het aan de VVD ligt. De liberale partij wil dat er een middelbare school in de wijk verrijst en lijkt steun te vinden in de PvdA. De partij ziet ruimte voor een school in een wijk waar straks 31000 mensen wonen. “Wat de VVD betreft het liefst zowel openbaar –als bijzonder onderwijs”, aldus raadsleden Thom van Campen en Aly van der Vegte in antwoord op vragen van deze website.
Het zijn met name de jongeren die de toekomst hebben in de wijk Stadshagen. De gemiddelde leeftijd in deze wijk is relatief jong, met name door de gezinnen met jonge kinderen die in de wijk zijn neergestreken. Het idee van een middelbare school in deze wijk is dan ook niet gek, vinden de raadsleden van de VVD. “Het leuke van Stadshagen is dat voor mensen in alle levensfasen een plekje te vinden is. De gezinnen met jonge, schoolgaande kinderen vormen een grote groep in de wijk”. Ook vindt de VVD dat er meer ruimte moet zijn voor ontspanning voor jongeren na het schoolgaan. Het is bekend in de wijk dat het nogal schort aan jongerenvoorzieningen. De VVD hint hierbij ook naar meer horeca in Stadshagen.
Hieronder volgen uitgebreide antwoorden van de VVD op vragen van deze website over hun plan voor een middelbare school in Stadshagen.
Waarom een middelbare school in Stadshagen?
Als alle geplande projecten doorgaan telt Stadshagen straks ongeveer 31.000 inwoners. Het leuke van Stadshagen is dat voor mensen in alle levensfasen een plekje te vinden is. De gezinnen met jonge, schoolgaande kinderen vormen een grote groep in de wijk. De VVD steunt de ambitie om Zwolle 140.000 inwoners te laten tellen in 2030. Nu zijn we bezig met Stadshagen, dus daar moeten we nu al op inspelen. Stadshagen is een mooie wijk met een dynamisch karakter en verdient het om eigen voortgezet onderwijs te hebben. Wat de VVD betreft het liefst zowel openbaar –als bijzonder onderwijs.
Moet de school een aanvulling op het onderwijs worden (dus dependance) of kunnen scholieren uit Stadshagen en de wijde omgeving hier voor alle klassen terecht?
Dat zal moeten afhangen van de uiteindelijke vraag in de wijk. De VVD vindt het daarom ook belangrijk om met het onderwijsveld in Zwolle te kijken welke behoeften in Stadshagen leven. Het maakt ons dan niet heel veel uit of Stadshagen een dependance van een bestaande school krijgt, of dat zich in de wijk een nieuwe school vestigt. Stadshagen moet het onderwijs krijgen waar behoefte aan is.
Vreest u niet dat met de komst van een school de wijk ‘een dorp op zichzelf’ wordt?
Stadshagen is al een wijk met veel voorzieningen, maar zal straks nog veel meer een wijk zijn waar inwoners op velerlei manieren aan hun trekken zullen komen. Het is te makkelijk om te stellen dat alleen de vestiging van voortgezet onderwijs Stadshagen zou afsluiten van het centrum Zwolle. De inwoners van Stadshagen zullen voor vrijetijdsbesteding en werkgelegenheid afhankelijk blijven van de binnenstad en omgeving van Zwolle. Andersom zullen Zwollenaren uit andere wijken naar Stadshagen komen voor het prachtige vergezicht over de polder of voor de vele toeristische mogelijkheden die de Milligerplas te bieden heeft.
Vindt u dat, als er een school komt, er ook meer jongerenvoorzieningen in de wijk moeten komen?
Waarom zou dit niet samen kunnen gaan? De tijd van oude, muffe schoolgebouwen is wat ons betreft wel voorbij. Het zou bijvoorbeeld ontzettend mooi zijn als jongeren in de gebouwen waar ze overdag les krijgen, ’s avonds de mogelijkheid hebben om te ontspannen; Er moet genoeg ruimte zijn voor vrije tijd en ontspanning. Toch is dat niet alleen maar een taak van de gemeente. Het is ook aan horecaondernemers of andere initiatieven om te kijken wat Stadshagen nodig heeft.