In Stadshagen wordt er nog her en der gewerkt aan bouwprojecten zoals Breecamp, Werkeren en Werkerhoven, maar volgende week is het in Zwolle bouwvak en zal het op de bouwterreinen oorverdovend stil zijn. Vakbond FNV Bouw wil hier een einde aan maken en de komende jaren nadenken over alternatieven voor de bouwvak. Uit onderzoek van FNV Bouw onder bijna 300 leden blijkt dat negen van de tien werknemers zelf willen bepalen wanneer zij op vakantie gaan. FNV Bouw vindt de bouwvak niet passen bij modern werkgeverschap.
Bouwvak beperkt instroming jongeren
Ruim 90 procent van de ondervraagden zegt dat het bedrijf een verplichte vakantieperiode heeft. “De sector blijkt niet aantrekkelijk genoeg te zijn voor jongeren en andere nieuwkomers. De bouwvak, en andere inflexibele arbeidstijden in de bouw, staan een moderne sector in de weg. Na de crisis zijn jongeren hard nodig. We moeten ze niet alleen perspectief op werk bieden maar ook de kans geven om werk en privé te combineren. Zelf meer zeggenschap over wanneer je op vakantie gaat, hoort daarbij. De tijd dat de alle bouwvakkers kostwinner waren, is tenslotte allang voorbij.” Officieel bestaat de bouwvak al sinds de jaren ’80 niet meer, maar de collectieve vakantiesluiting is vooralsnog blijven bestaan in de praktijk. FNV Bouw dringt er al jaren op aan dat werknemers zoveel mogelijk zelf hun vrije tijd bepalen.
Proefproject
Op initiatief van FNV Bouw is onlangs, samen met werkgevers in de sector, een proefproject rond flexibele arbeidstijden gestart. Ook uit eerdere enquêtes onder de achterban bleek namelijk dat er grote behoefte is aan meer mogelijkheden om het rooster mede te bepalen. FNV Bouw beklaagde zich naar aanleiding daarvan over het feit dat bouwvakkers niet eens om een papadag durfden te vragen.