Omgekeerd inzamelen wordt “even wennen”

Het traditionele container aan de weg zetten gaat vanaf september een tweede leven in. Vanaf dan moet u met uw restafval naar een verzamelcontainer in de buurt en mag alleen gescheiden afval in een container. “Het zal wel even wennen worden. Mensen moeten omschakelen en anders met hun afval omgaan” geeft Frank Brouwer, adviseur communicatie van ROVA, aan tijdens de eerste informatiebijeenkomst over ‘omgekeerd inzamelen’ in Stadshagen. 

Moet ik ver lopen naar de container? Gaat hij niet stinken in de zomer? Wat als hij vol zit? Hoe vaak wordt hij geleegd? Deze en nog vele andere vragen kregen medewerkers van de gemeente Zwolle en ROVA gesteld tijdens de informatiebijeenkomst die door ruim honderd belangstellenden bezocht werd. Echt negatieve reacties, zoals eerder over de plannen voor een vierde container, waren er niet veel volgens Frank Brouwer. Al was ook niet iedereen direct positief gestemd: “Waarom niet het plastic in de ondergrondse containers verzamelen” was een vraag die meer dan eens gesteld werd.

 

 

 

 

 

 

Vijftig nieuwe ondergrondse containers
Vanaf week 36 plaatst ROVA vijftig nieuwe ondergrondse containers in Stadshagen, naast de containers die nu al bij appartementencomplexen en in de ‘grassenbuurt’ staan. Uiteindelijk komt er één container per circa honderd woningen. Ieder adres krijgt een container toegewezen die, waar mogelijk, op een logische route wordt geplaatst. In principe zullen de ondergrondse containers twee keer per week worden geleegd. Afhankelijk van het ‘aanbod’ kan dit waar nodig vaker of minder vaak gaan gebeuren, maar dat zal in het begin nog uittesten zijn. Als een container toch een keer vol is, kun je terecht bij een andere container in de buurt.

De keuze om niet het plastic maar juist het restafval in ondergrondse containers in te zamelen is een bewuste keuze van de gemeente. Hierdoor wordt het scheiden van afval meer gestimuleerd en wordt ook verwacht dat er veel meer gescheiden wordt ingezameld. Bijvoorbeeld het plastic afval: momenteel wordt er in Stadshagen gemiddeld vijf kilo per inwoner ingezameld; de gemeente en ROVA verwachten dat dit zal gaan stijgen naar 20-25 kilo per inwoner. Er zal dan ook veel minder restafval de verbrandingsoven ingaan.

Omschakelen
In plaats van het meeste afval in de grijze rest-container, is het de bedoeling dat het meeste afval gescheiden wordt: papier, plastic en GFT-afval in de containers bij huis en het kleine beetje restafval kan dan naar een ondergrondse container in de buurt gebracht worden. Frank Brouwer is enthousiast over het project. Zwolle is een van de eerste gemeenten die echt flink werk maakt van afvalscheiding en de verwachting is dat ‘omgekeerd inzamelen’ een groot succes wordt.

Begin september begint ROVA met het plaatsen van de ondergrondse containers. Als eerste zijn de wijken rondom de Frankhuizerallee aan de beurt en aan het eind van het jaar moet heel Stadshagen omgekeerd inzamelen.

Informatiebijeenkomsten
In het Cultuurhuis in Stadshagen vinden deze en volgende week in totaal vijf informatiebijeenkomsten plaats. De eerste bijeenkomst was op maandag 25 juni en werd bezocht door ruim honderd belangstellenden. De andere bijeenkomsten zijn op 27 en 28 juni en 2 en 4 juli. Inwoners van Stadshagen kunnen op deze dagen tussen 16.00 en 20.00 uur informatie krijgen over het hoe en waarom van omgekeerd inzamelen.

Ook op de website van ROVA is meer informatie over het omgekeerd inzamelen te vinden, evenals een kaart met de locaties van de ondergrondse containers.